A parlagi ligetszépe

A parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) egy olyan gyógynövény, mely a ligetszépefélék családjába tartozik. Évelő és lágyszárú és akár az 1-1,5 méteres magasságot is elérheti. gyökere húsos, szára robosztus., gazdagon elágazó, hosszú szőröktől bozontos. Ezt a gyógynövényt Észak-Amerikától Chiléig megtalálhatjuk a töltéseken és az ugarokon. Legtöbb faját kerti dísznövényként termesztik, ilyen formában Magyarországon is megjelent már a 17. században. 

ligetszépeolaj

A parlagi ligetszépe levelei lándzsásak, 3-12 centiméter hosszúak, fűrészelt szélűek. A növény hatalmas virágokat növeszt, mellyel éjjel nyílnak: a csészelevélből általában négy sárga szirom és nyolc porzó nő ki. Július-szeptember közé tehető a virágzása, termése négykopácsú tok. A virág bibéje négy metszetű, magháza alsó állású, a vacok csöve a magház felett folytatódik, nyélszerűen.

A növénynek a magját és a magjából kinyert esszenciális zsírokat használják fel gyógyászati célokra. a magvak 15-20 százalékban tartalmaznak olajat, melynek főbb alkotórészei a linolénsav, olajsav, palmitinsav és a gamma-linolénsav. Ezenkívül magas a keményítő- és fehérje anyagtartalma. Szintén a magjában találhatjuk az emberi szervezet számára létfontosságú prosztaglandin prekurzorát. e hatóanyagoknak köszönhetően javítja a koszorúérben a vérkeringést és a bőr regenerálódását is elősegíti. a női panaszokra is nagyszerű gyógyír, hiszen használatával enyhíthetők a menstruációs görcsök. Jelentős szerepe van a vér koleszterinszintjének csökkentésében is. a ligetszépéből készült olajat a kozmetikaipar is felhasználja: olyan krémeket készít belőle, melyekkel a száraz, gyulladt bőr kezelhető. Gyógynövényboltokban beszerezhető a ligetszépe kapszula. Mellékhatása nem ismert. A magból kinyert olaj gátolja az érelmeszesedést, bőrápoló és bőrszárazságot enyhítő hatású. az emlőfájdalom csökkentésére is alkalmazható. A sclerosis multiplex kiegészítő kezelésére használják.

Ligetszépe olaj vásárlása

MediNatural ligetszépeolaj 20 ml

-12% MediNatural ligetszépe olaj 20 ml

A ligetszépe olaj értékes összevetőinek köszönhetően alkalmas a száraz, hámló, érzékeny gyulladt bőr ápolására.

Ár: 1450 Ft
1645 Ft
Megnézem

Ligetszépe Olaj kapszula200 db (Sanct Bernhard)

Ligetszépe Olaj kapszula 200 db (Sanct Bernhard)

Aktiválja az anyagcserét, támogatja a természetes hormon egyensúlyt, szedése egészséges sima bőrt eredményez. Segít abban, hogy nap mint nap jól érezze magát.

Ár: 5890 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!